Behandla din grå starr och få en enklare vardag

Grå starr eller katarakt som det också heter är en synnedsättning som beror på att ögats lins blir grumlig. Ibland kan man till och med se på ögat att pupillen är grå. Grå starr drabbar oftast äldre människor och sätter sig vanligtvis på bägge ögonen. Ögats lins är innesluten i en kapsel och när gamla celler dör så stannar de kvar inne i kapseln, detta leder till att linsen blir grumlig. Vanliga symptom vid grå starr är ljuskänslighet och besvär med bländning.

Grå starr drabbar som sagt oftast äldre personer och det är den vanligaste orsaken till nedsatt syn hos människor över 55 år. Det är dock inte bara ålder som kan vara orsaken till att man drabbas av grå starr. Det kan även orsakas av skador på ögat, viss medicinering och andra sjukdomar som till exempel diabetes.

Det är när sjukdomen påverkat synen så mycket att man har svårt att ha en normal vardag som det blir aktuellt för en gråstarrsoperation. Vid en gråstarrsoperation byter man ut ögats egna grumliga lins mot en konstgjord lins. Det är ett smärtfritt ingrepp och utförs under lokalbedövning med ögondroppar. Själva operationen tar ungefär 10 minuter per öga och redan dagen efter kan man märka synförbättringen.

Har du symptom som liknar grå starr eller har du kanske någon annan synnedsättning som du vill ha hjälp att behandla så ska du vända dig till en ögonklinik. På Lamera ögonklinik i Solna centrum finns erfarna ögonspecialister, optiker och ögonsjuksköterskor. De har avtal med Stockholms läns landsting och är ackrediterade gällande gråstarrsoperationer. Som landstingspatient kan man välja om man vill betala en mellanskillnad för att få en premiumlins insatt direkt vid gråstarrsoperationen. Genom att sätta in en premiumlins istället för en standardlins vid operationen så korrigeras ett eventuellt synfel och du kommer att kunna se utan att bära glasögon.