Dags för nya däck i Göteborg?

28 september 2020
patrick pettersson

Har de gamla däcken på din bil blivit alldeles för gamla och slitna? Tyvärr är det ju så att däck inte håller i en evighet. Däcken är ju kanske bland det viktigaste som sitter på en bil, utan dem skulle den inte rulla.

Förutom förmågan att rulla är däcken också viktiga ur säkerhetssynpunkt. Det måste vara rätt däck för aktuell bil, samt rätt däck för aktuell säsong som sitter på. Annars ökar olycksrisken markant. Så, är det dags att köpa ny däck? Om svaret på frågan är ja, bör du tänka på några viktiga saker först.

 

Att tänka på

Först och främst måste du ta reda på hur stort däck du behöver. Det gör du genom att kolla hur stort hjulet är som däcken sedan monteras på. Du måste även ta reda på belastnings- och hastighetsindex. Belastningsindex anger hur tung last din bil tål och hastighetsindex anger maxhastigheten som däcket klarar av.

Det är också väldigt viktigt att alla fyra däck som sitter på är av samma märke och modell. Detta ökar prestandan och väghållningen. Det är ju däcken som är de enda punkterna som har kontakt med vägen, därför måste dessa fungera så perfekt som möjligt. Allt för att rullmotstånd, slitbana och grepp ska fungera utan vidare problem.

 

 

Ta hjälp

Den kanske mest uppenbara delen att tänka på är till vilken säsong man köper däcken. Är det vinter säger det sig självt att man ska ha vinterdäck på. De däcken har djupare spår och fäster därmed bättre på vinterunderlag. Man kan även ha däck med dubbar.

Är du osäker är det viktigt att be om hjälp av de som kan. Bäst kunnande lär de som jobbar med däck ha. För att få rådgivning och hjälp med däck i Göteborg kan du exempelvis kika här: https://www.xn--dckgteborg-q5a3t.se/. Lycka till!

Fler nyheter