En smärtfri ögonlaserbehandling som kan göra att det inte lägre krävs glasögon eller linser

07 april 2022
Cecilia Olsson

editorial

Det går nog att konstatera att de allra flesta människor vill se så bra som möjligt, helst utan att behöva använda glasögon eller linser. Det finns dock väldigt många som lider av synfel och helt enkelt inte klarar sig i vardagen utan att bära just glasögon eller linser. De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet och astigmatism. Man kan ha olika grader av dessa synfel som innebär att man är mer eller mindre beroende av hjälpmedel för att kunna se bra.

Vad innebär de olika synfelen? 

Närsynthet, eller Myopi som det också heter, innebär att man ser dåligt på långt håll men inte har några problem att se på nära håll. Översynthet, eller Hyperopi som det också heter, innebär att man tvärtom ser bra på långt håll men inte på nära håll. Astigmatism, även kallat brytningsfel, innebär att hornhinnan eller ögonlinsen har en kupighet som gör att ljuset som kommer in i ögat bryts på fel sätt. Detta gör att synen blir suddig eller förvrängd på både nära och långt håll. 

Ögonlaserbehandling

Med en ögonlaserbehandling kan man korrigera synfel

Om man önskar bli av med ett synfel så kan man genomgå en ögonlaserbehandling som korrigerar felet. En av de vanligaste metoderna kallas LASEK och den kan göra att man kan se lika bra efter operationen som man tidigare gjorde med sina bästa glasögon eller linser. Denna metod passar personer mellan tjugo och fyrtiofem års ålder och kan korrigera mindre eller större synfel. 

Klinik som utför ögonlaserbehandlingar i Stockholm

Vill man slippa bära glasögon eller linser i vardagen så kan en ögonlaserbehandling vara det bästa alternativet. På Lamera Medical Clinic utför de behandlingar med LASEK-metoden. Inför en ögonlaserbehandling så undersöks ögonen för att säkerställa att de är friska och lämpliga för LASEK. Själva laserbehandlingen tar mellan 10 och 45 sekunder beroende på graden av synfel och är utan obehag och smärta.

Fler nyheter