Hitta duktig tandläkare i Järfälla

26 november 2020
william eriksson

Tänder, eller som det heter på latin, dentes, finns hos de allra flesta däggdjur och är till för att tugga sönder maten så att den fördelas väl. Detta är mycket viktigt, eftersom maten skall vidare till tarmkanalen som vill ha finfördelade bitar att arbeta med. Även om detta är huvudsyftet med tänderna är det kanske inte det man tänker på, utan man tänker mer på tändernas skick när någon ler. Allting som stoppas i munnen påverkar tänderna. Bacillerna bildar en syra varje gång något nytt kommer in i munnen och syran fräter på emaljytan.

 

Rädda tänderna genom att inte småäta

Att inte gå och småäta underlättar för tändernas livslängd. En rekommenderad tid mellan måltider är att det skall gå cirka två timmar, detta för att tänderna skall återhämta sig mellan varje måltid. En annan sak som är bra att använda dagligen, gärna på kvällen, är tandtråd. Att man använder tandtråden på kvällen är för att munnen skall vara ren efter tandborstningen. På natten minskar salivproduktionen och salivens goda effekter avtar. När det gäller tandborstning är det bra att tänka i tvåor. Man bör borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter med två centimeter tandkräm. För barn bör tandkrämsmåttet vara ungefär som deras lillfingernagel.

  

 

Gratis tandvård och tandvårdsbidrag

Självklart ska man gå på kontroll i jämna intervall för att se att munhälsan är bra. Tandläkare i Järfälla finns det flera av, och är man tandvårdsrädd gäller det att hitta en som är pålitlig. Till och med det året man fyller 23 år så har barn och ungdomar gratis tandvård. Därefter finns det ett tandvårdsbidrag hos Försäkringskassan man kan utnyttja. Är man mellan 24-64 år är det trehundra kronor per år, efter 65 års ålder är det sexhundra kronor. Vill man inte använda det ett år kan man spara bidraget i upp till två år.

Fler nyheter