Hur fungerar tandreglering?

13 augusti 2021
Lily Hansen

Att vara missnöjd med sina tänders utseende är ingenting som är särskilt ovanligt bland människor idag. När det handlar om tandreglering så görs detta oftast av rent estetiska skäl, alltså att man är missnöjd med hur tänderna ser ut eller hur de sitter. Man kan också göra en tandreglering på grund av andra orsaker. 

Om tänderna växer fel eller sitter fel så kan man använda sig av tandreglering för att reglera tändernas position i munnen. Det är också en vanlig orsak till varför man gör en tandreglering, även om det rent estetiska är den vanligaste orsaken till varför man gör det. 

Vem kan göra en tandreglering?

Passar tandreglering för alla? Är det inte bara barn och tonåringar som får hjälp med det? Svaret är nej, faktiskt inte. Såväl barn och unga som vuxna kan idag få hjälp med tandreglering för att korrigera sina tänder. Så om man tror att det är för sent, så bör man tänka om. 

Om det är så att tandläkaren bestämmer att tandreglering är det bästa så får man komma på regelbundna besök under en tid. Först sätts det in en tandställning och sedan får man komma ofta på tandvårdsbesök för att se så att den sitter bra. 

 

Gör det ont med tandreglering?

Man kan få en del obehag och ibland även smärta av tandställningen. Om det är smärta så kan det helt enkelt handla om att tandställningen hamnat i fel läge eller ligger och skaver på något i munnen. Då får man höra av sig till sin tandläkare för en extra koll. För ont ska det inte behöva göra, även om en del obehag är att vänta. 

I slutändan av en tandreglering har man fått den tandrad i munnen som man alltid längtat efter. Kika in hos http://www.letandreglering.se/, till exempel, för att läsa mer om tandreglering. 

Fler nyheter