Hur går en bouppteckning till – steg för steg

25 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Hur går en bouppteckning till – steg för steg

Ingen tycker om att tänka på sin eventuella dödlighet, men det är viktigt att vara förberedd för framtiden. Att ha en bouppteckning på plats är en viktig del av denna förberedelse och kan bidra till att se till att dina tillhörigheter hanteras korrekt och att dina nära och kära får tydliga instruktioner om hur de ska förvaltas och fördelas när tiden är inne. Att upprätta en bouppteckning behöver inte vara överväldigande – genom att tydligt förstå vad du behöver tänka på och dela upp de steg som krävs kan du enkelt skapa en sådan. I det här blogginlägget beskriver vi exakt hur du kan upprätta en bouppteckning steg för steg.

Först måste du bestämma vem som ska vara din testamentsexekutor – denna person kommer att ansvara för att genomföra önskemålen i din bodelningsplan. Det är viktigt att det är någon som är pålitlig och tillförlitlig, så se till att välja klokt.

bouppteckning

Förteckningar på allt du äger

Därefter ska du upprätta en förteckning över alla tillgångar som du äger – från bankkonton, fastigheter, investeringar, fordon eller andra personliga föremål som du äger. Du måste också överväga vem som ska ärva dessa tillgångar och hur mycket varje person ska få.

Därefter måste du upprätta ett testamente. I detta dokument beskrivs hur dina tillgångar ska fördelas när du avlider. Din testamentsexekutor utses i detta dokument, som och stödmottagarna. I vissa stater krävs ett testamente för att planera sin egendom, så kontrollera vad som gäller innan du skriver ett testamente.

Du måste också tänka på eventuella medicinska beslut som du vill ska fattas i händelse av att du blir oförmögen och inte kan fatta dem själv. Du kan skapa ett livstestamente som beskriver alla medicinska beslut, såsom livsuppehållande åtgärder eller återupplivning.

Som du ser är det en hel del att tänka på, och är du i färd med att upprätta en bouppteckning i Sölvesborg, är det bra om du anlitar en kunnig jurist. 

 

Fler nyheter