Hyra ut din bostad – en guide för särbos som vill flytta ihop

21 april 2023
Julia Zsiga

Att flytta ihop är en stor beslut som kan kännas både spännande och skrämmande. Ibland kan det vara svårt att hitta en gemensam bostad som båda parterna trivs i och har råd med. Men vad händer om den ena redan har en bostad som hen äger eller hyr? En lösning kan vara att hyra ut den bostaden för att kunna flytta ihop i en ny gemensam bostad. Här är en guide för särbos som vill testa att hyra ut sin bostad.

Steg 1 – Ta reda på om du får hyra ut din bostad

Innan du bestämmer dig för att hyra ut din bostad är det viktigt att du kollar upp om du faktiskt får göra det. Om du hyr din bostad behöver du kolla med din hyresvärd om det är tillåtet att hyra ut den vidare. Om du äger din bostad behöver du kolla med din bostadsrättsförening eller kommunen om det finns några regler eller tillstånd som du behöver söka innan du får hyra ut den.

image

Steg 2 – Bestäm hur du vill hyra ut din bostad

När du har fått klartecken från din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun kan du bestämma hur du vill hyra ut din bostad. Du kan antingen hyra ut den möblerad eller omöblerad. Om du hyr ut den möblerad kan du ta ut en högre hyra men du behöver också tänka på att möblerna kan slitas och behöva bytas ut efter ett tag. Om du väljer att hyra ut den omöblerad behöver du också bestämma om du vill hyra ut den med eller utan köksutrustning.

Steg 3 – Sätt rätt hyra

När du har bestämt hur du vill hyra ut din bostad behöver du sätta en hyra som är rättvis för både dig och hyresgästen. En för hög hyra kan skrämma bort potentiella hyresgäster medan en för låg hyra kan göra att du förlorar pengar på uthyrningen. Du kan kolla runt på bostadssidor och se vad liknande bostäder i området hyrs ut för för att få en uppfattning om vad som är en rimlig hyra.

Steg 4 – Hitta en hyresgäst

När du har bestämt dig för hur du vill hyra ut din bostad och satt en hyra är det dags att hitta en hyresgäst. Du kan annonsera din bostad på bostadssidor eller i lokaltidningar.

Fler nyheter