Installera värmepump i Stockholm

28 december 2020
jonas olsson

Det har blivit allt viktigare att se över hur man värmer sin bostad eller fastighet, då rätt värmesystem kan göra att man halverar uppvärmningskostnaden. Särskilt stor blir vinsten om man byter från direktverkande el eller olja till en värmepump med exempelvis bergvärme. 

En värmepump är dessutom bra för miljön då den hämtar värmen från omgivningen runt omkring fastigheten som luften, jorden, berggrunden och vattnet. Vilken slags värmepump som passar bäst beror alltså på hur det ser ut där fastigheten ligger men även husets planlösning spelar in. 

Bergvärme kräver att man borrar djupt ner i berggrunden vilket gör installationen till den mest kostsamma av alla värmepumpar. Ändå lönar det sig alltid att installera bergvärme, men hur snabbt man får igen pengarna beror på hur stor förbrukning man har av värme och varmvatten. En av de stora fördelarna med bergvärme är att energikällan inte påverkas av årstiderna utan fungerar lika bra på vintern som på sommaren. 

 

 

Viktigt att även göra andra energibesparande åtgärder

En värmepump är en större investering men som alltid lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt. Men innan man installerar en värmepump är det viktigt att man även tittar på andra energibesparande åtgärder som exempelvis tilläggsisolering av vinden eller renovering eller byte av dragiga fönster. Lyckas man med att få ner uppvärmningskostnaderna gör detta troligtvis att man klarar sig med en något mindre värmepump och som då även är billigare. 

Vill man som privatperson, fastighetsägare eller bostadsrättsförening installera en värmepump kan det vara bra att anlita ett företag som både säljer, installerar och servar olika pumpar. Då slipper man olika företag som skyller på varandra om något skulle gå fel. Genom att söka på nätet på exempelvis värmepump stockholm får man upp flera bra aktörer. Kontakta ett par olika av dem och be om en offert, och jämför priser innan ni bestämmer er.

Fler nyheter