Mer hjärngympa åt folket

26 juli 2020
patrick pettersson

Säkert vet du hur viktigt det är att träna de små grå ibland. Att vi behöver utmana våra hjärnceller och att ny forskning visar att vi till och med kan få dem att föröka sig med rätt typ av fysisk träning. En annan typ av träning är ju när du löser korsord eller sudoku, d.v.s. olika typer av klurigheter som kräver att du tänker och ser sammanband med mer. Kanske känner du till den klassiska Rubiks kuben? Idag finns mängder av varianter varav en kallas Pyraminx. Precis som korsord och sudoku har det visat sig att pyraminx är ett hälsosamt mentalt verktyg.

 

Det är din tur nu

Har du inte tidigare prövat denna kub så är det hög tid nu. Utmana dig själv. Det är avkopplande. Det är skönt att varken läsa eller scrolla på mobilen för en stund. Ta en paus och lös en kluring istället. Den klassiska kuben som skapades av professor Rubik kom i slutet av 1970-talet. Även denna pyramidliknande kub skapades under den perioden men kom i produktion först 1981 i Hong Kong. Pyraminx har som snabbast lösts av en polack år 2018, vilket är det gällande världsrekordet som lyder 0,91 sekunder. Så där har vi det – bara till att sätta igång och träna!

Vilken väljer du?

Förutom att det alltså finns mängder av vidareutvecklingar av Rubiks kub så finns det en uppsjö olika modeller och designer av var och en av dessa. Söker du en egen Pyraminx så kan du hitta den med olika färger, utföranden, mönster och i olika prisklasser. En sådan kub kan kosta från så lite som 50-lappen upp emot 400 kronor beroende på utförande, teknik och kvalitet. Kanske är du lite sugen? Eller ser du kanske framför dig någon som skulle gilla att utmanas av en Pyraminx så du har planen klar för hens julklapp?

Fler nyheter