Parfymers koncentration

Syftet med parfymer är enkelt – de är till för att få personer att lukta gott. Att använda en parfym länge kan göra att det känns naturligt och det är inte alla som ens vet om hur just deras egen kroppslukt känns, eftersom de alltid har parfym. Dock är inte parfym egentligen något som är naturligt för huden att ha på sig och eftersom själva parfymoljan innehåller en hög koncentration av olika ämnen som inte vore bra att ha direkt på huden måste den spädas ut. Utan utspädning finns en risk att parfymen skulle orsaka allergiska reaktioner och då försvinner ju hela syftet med att kunna ha parfym på sig. Vanligtvis späds de ut med andra ämnen som också doftar gott, så som jojobaolja, kokosolja, vax eller andra sorters väldoftande lipider.

Parfymer delas in i olika kategorier efter hur hög koncentration av parfymolja de har. Parfymen som har den högsta koncentrationen på mellan 15- 30 % kallas rätt och slätt för parfym. Näst efter den så kommer eau-de-parfum följt av eau-de-toilette, eau-de-cologne, splash-cologne och eau-de-solide som alla innehåller en lägre koncentration. Ju högre koncentration desto starkare doftar parfymen och den stannar dessutom kvar längre på huden.

Här hittar du ett stort udvalg af Yves Saint Laurent smink och dofter för alla olika tillfällen. Testa dig fram till din favorit, och kanske det är dags att testa något nytt? Om du eller någon i din omgivning är känslig för starka dofter så passar det perfekt att växla mellan en vanlig, klassisk parfym och en eau-de-cologne vid de tillfällen då en mer diskret doft passar bättre. Bygg upp ditt eget förråd med olika dofter så att du har något för varje tillfälle, en doft för en romantisk dejt, en för en dag på jobbet och en för nästa festliga tillfälle som bjuds.