Professionellt utfört däckbyte i Tyresö

26 oktober 2021
jonas olsson

editorial

Den som vill kunna köra sin bil året om måste ha rätt däck på bilen. Det betyder att man två gånger om året måste byta däck. Mellan första december och sista mars är det vinterdäck som gäller om det finns snö, snömodd, is eller frost på hela eller delar av vägen. Då väglaget kan variera beroende på var i landet man befinner sig är det lokalpolisen som avgör om det råder vinterväglag.

För att vinterdäcken ska kunna göra sitt jobb måste de ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter. Det är viktigt att man mäter mönsterdjupet innan man skiftar däck eftersom det också är olagligt att köra med däck som inte har tillräckligt mönsterdjup och är slitna. För sommardäck gäller att de måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Det gäller att byta till sommardäck så fort vägen är bar eftersom de är betydligt säkrare att köra med på våta vägbanor än vinterdäck. 

 

 

Viktigt att däcken hamnar på rätt plats vid däckbyte

Man kan själv byta däck på bilen men det är betydligt bekvämare att vända sig till en professionell däckverkstad. Då vet man att det blir rätt och att däcken hamnar på den plats de ska. Det kan också vara svårt att själv avgöra hur hårt bultarna ska skruvas åt och blir det fel kan man riskera att tappa ett hjul. Bättre är då att ta det säkra före det osäkra och vända sig till en däckverkstad redan från början. 

En däckverkstad har också de rätta verktygen och kan snabbt skifta däck på bilen. De kontrollerar även mönsterdjupet och ser till att däcken har rätt lufttryck. Vid däckbyte i tyresö kan man dessutom lämna sina däck till förvaring i däckhotell. Däck som förvaras i däckhotell har som regel längre hållbarhet eftersom de förvaras i mörker och i rätt temperatur. 

Fler nyheter