Trummisar som sjunger

Trummisar har en intressant tillvaro i en bandkonstellation. Å ena sidan låter de mest av alla instrument, garanterat när det kommer till oupmickat. Å andra sidan så är livet som trummis, av naturliga skäl, lite i skymundan av sina bandkamrater. Tommy Lee undantagen förstås.

Men det finns faktiskt de batterister som i olika grad står i fokus när det kommer till band. Det finns batterister som, hör och häpna, sjunger.

Oavsett om du spelar trummor, eller är sångare för den delen, så kommer här en lista på några musiker som inte bara håller ihop sina band med rytmkänsla, utan även bidrar med att sjunga.
Och blir du som trummis sugen på att också sjunga så har DanGuitar blixtsnabb leverens av mickar hem till dig.

Phil Collins – Genesis
Ska vi våga kalla Collins honom för den mest framträdande sjungande trummisen inom musikvärlden? När Peter Gabriel lämnade Genesis för att göra solokarriär stod bandet i valet och kvalet – lägga ned eller lösa frånvaron av sångare snabbt. Bandets trummis Phil Collins hade redan agerat bakgrundssångare till Gabriel, och blev nu sångare och trummis. Under Collins tid vid mikrofonen rörde sig bandet mot ett allt mer populärkulturellt sound, vilket Collins sedan fortsatt att utforska under sin framgångsrika solokarriär.

Karen Carpenter – The Carpenters
Syskonduon The Carpenters snickrade under 70-talet ihop några av tidernas bitterljuvaste mästerverk. Kombinationen av Karen Carpenters melankoliskt varma röst och brodern Richards arrangemang skapade en spännande dynamik. Karen upptäckte under sin tid på high school att hon hade känsla för trumspel, vilket hon även till en början ägnade sig åt i The Carpenters. Allt eftersom bandets popularitet ökade fick Karen mindre tid bakom trumsetet till förmån för att bli en nästintill renodlad sångerska. 

Dave Grohl – Nirvana
Hans lena bakgrundssång gav en behaglig fond bakom Cobains mer klösande skrik. Men faktum är att under Grohls korta tid i Nirvana var han redan på väg att bli en stabil låtskrivare och frontsångare. Medan trion från Seattle slog igenom spelade Dave Grohl samtidigt in den kassett som han kom att kalla för ”Pocketwatch”, och som han sedan släppte på ett litet indiebolag. Som alla vet utvecklade Grohl sedan sin vokala kapacitet som sångare och gitarrist i Foo Fighters.