Undvik stopp i avloppet med regelbunden stamspolning

29 september 2020
jonas olsson

Det finns några tydliga tecken på att man håller på att få stopp i avloppet och bör göra en stamspolning. Det är att det bubblar i rören, luktar illa från avloppet och att det tar lång tid för vattnet att rinna ner i diskhon eller i badrummet. Stopp i avloppet orsakas ofta av att smuts, avlagringar och oönskade föremål fastnar i rörstammarna. Genom att utföra Stamspolning regelbundet i förebyggande syfte kan man ofta undvika att drabbas av stopp

Ungefär vart tredje år bör man göra en planerad stamspolning på sin fastighet. Att regelbundet rengöra rörstammarna leder inte bara till att man undviker stopp. Det gör även att rörledningarna håller längre och i längden spar man faktiskt pengar. Detta då smuts, avlagringar och oönskade föremål sliter på rören och inte sällan orsakar kostsamma skador och dessutom gör att rören måste bytas ut tidigare. 

 

Hitta svagheter innan vattenläckor uppstår

Vid en stamspolning rengörs rörstammarna invändigt med hett vatten under ett visst kontrollerat tryck, enligt ett särskilt schema. Arbetet dokumenteras noggrant i ett protokoll och man brukar även besiktiga rören invändigt med hjälp av en liten kamera. Genom att videofilma rören invändigt upptäcker man eventuella svagheter i avloppssystemet tidigt. Då hinner man reparera och byta ut delar innan vattenläckorna uppstår.

 

 

Regelbunden stamspolning höjer fastighetens värde

En regelbunden stamspolning ökar även värdet på fastigheten, precis som allt annat underhåll ofta gör. Besiktningsprotokollet från stamspolningen kan man använda vid en eventuell försäljning av fastigheten för att påvisa rörstammarnas goda skick. En av de vanligaste frågorna vid en bostadsförsäljning brukar vara vilket skick rörstammarna är i, och kan man då visa upp en bra dokumentation brukar man få ut ett bättre pris. Därför ska man vara noga med att alltid anlita en professionell stamspolningsfirma och spara all dokumentation då den även kan ses som en slags värdehandling.

Fler nyheter