Vad är polerskivor egentligen?

05 december 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Vad är polerskivor egentligen?

Polerskivor har blivit allt mer populära under de senaste åren. Men vad är en polerskiva egentligen? Vad består den av och hur används den? Det tar vi upp här. Innan du använder en polerskiva bör du dock tänka på några saker. Vilka olika typer av polerskivor finns till exempel, och vilka material passar bäst till de olika skivorna. Vi guidar dig genom hela processen!

En polerskiva är ett runt föremål av tyg eller papper med slipmedel på ytan. Den monteras vanligtvis på en maskin och används för att avlägsna material från ytor som metall, trä, plast eller glas. De slipande partiklarna på skivan bryter upp skiktet av smuts och oxidation på arbetsstycket och lämnar en slät yta.

När du köper polerskivor bör du tänka på vilken typ av material som passar bäst för ditt projekt. Olika slipmaterial lämpar sig bättre för olika ytor. Till exempel är kiselkarbid generellt sett bättre för hårda ytor som metall eller glas, medan aluminiumoxid fungerar bra för mjukare material som t.ex trä och plast

 

polerskivor

Storleken på arbetsstycket spelar roll

Andra faktorer som bör beaktas innan du använder en polerskiva är storleken på arbetsstycket, vilken typ av finish du vill uppnå och hur mycket tid du har till förfogande för finishen. Det finns olika storlekar och former av skivor beroende på dina behov. Till exempel är flapskivor utmärkta för att slipa djupare in i metallytor, medan polerskivor används för lättare polering.

Polerskivor fungerar bäst när de används tillsammans med polermassa. Preparatet hjälper till att bryta upp smuts och oxidation på arbetsstycket och lämnar en slät yta. Om du bara gör en lätt polering kanske du dock inte behöver använda polermassan.

Nu när du känner till grunderna för polerskivor kan du börja utforska och experimentera med olika typer och tekniker. Med lite övning blir du en expert på nolltid! Och om du inte vet vilken polerskiva som passar bäst till ditt material, kontakta en leverantör, exempelvis Osborn och be om råd.

Fler nyheter