Vägmarkeringar gör att det blir lättare

17 augusti 2021
Lily Hansen

Det finns företag som ägnar sig åt att göra så att vägar är säkra och bra att köra på. Med en stor fordonsflotta drar de ut för att säkra allas framfart. Det måste vara tydligt hur och var man ska köra. Under den mörka årstiden när det kan finnas löv, grus och snö längs vägen är en tydlig vägmarkering värdefull. Man ser de vita linjerna som blänker i strålkastarljuset och det blir säkrare att köra. Vägmarkeringar varnar exempelvis också för när det är farligt att köra om, när hastigheten ska vara lägre och när en fil upphör.

Det är inte bara på landsväg som vägmarkeringar är nödvändiga. De är lika viktiga i tätorter där det finns många körfält och rondeller. De vita vägmarkeringarna hjälper till så att man enkelt kan se hur man ska köra. Ur säkerhetssynpunkt skapar de vita linjerna trygghet genom att markera för övergångsställen, cykelbanor och bussfiler.

Vägarbeten där trafiken måste ledas om är viktiga arbetsfält för ett företag som arbetar med vägmarkeringar. Den termoplastiska massan som används kan färgas i olika färger för att dra till sig extra uppmärksamhet och varna för faror. 

 

De vita linjerna skapar ordning

Om det gäller små parkeringsplatser och utfarter eller en flera mil lång sträcka av motorväg så finns det välutrustade fordon som tar sig ut för att svetsa fast den återvinningsbara termoplastiska massan på asfalten. Termoplast är väldigt formbar när den är varm så den kan användas till att göra raka och böjda linjer. Genom att använda schabloner kan man forma bokstäver och symboler. 

Plasten är försedd med glaspärlor och ger en reflekterande glans som kan färgas in. På hårt trafikerade vägar använder man en termoplastisk massa som är tre millimeter tjock och tål mycket tungt slitage. Företaget som tillverkar och använder termoplasten är miljöcertifierat och kvalitetscertifierat och använder moderna miljövänliga metoder.

Fler nyheter