Visa krukväxterna lite kärlek och ge extra växtbelysning

28 april 2021
william eriksson

Växter behöver ljus för att växa och frodas. Hur mycket ljus de behöver, det kan däremot skilja sig en hel del åt. En del växter klarar sig med ganska lite ljus men andra behöver mer för att trivas ordentligt. 

När man har krukväxter inomhus finns det ju oftast något fönster där dagsljuset kan komma in. Men hur mycket ljus som finns är förstås olika beroende på hur man bor. I en villa där hemmet har ytterväggar i alla väderstreck har man oftast lite mer att välja på. Men när man bor i lägenhet i ett hyreshus kan man ha oturen att bara ha något enstaka fönster till växterna.

Om man är intresserad av växter kanske man inte alltid vill anpassa sig till vilka växter som trivs i de fönster man har. Säkert finns det specifika växter som man skulle vilja ha hemma, men har man då bara ett norrfönster och växten fullkomligt älskar ljus blir det kanske inte så lätt att ha dem där. Men, att ge extra växtbelysning kan vara en lösning. 

Är det nödvändigt att ha växtbelysning?

Man måste givetvis inte ha särskilda lampor till sina växter. Men vet man med sig att en växt inte får så mycket ljus som den behöver, så kan växtbelysning vara ett alternativ. Framförallt på vintern kan det vara svårt för växter att få tillräckligt mycket ljus, och ger man dem då inte extra ljus får man kanske räkna med att de inte kommer vara lika fina som vanligt. 

Kanske tänker man att man borde kunna ta vilken lampa som helst och sätta ovanför växten. Men vill man ge sina växter det bästa är det bra att läsa på lite först så att man kan ge sina växter rätt ljus, och då kan man kolla på särskild växtbelysning som finns i många olika varianter.

Fler nyheter