Använd batterierna på rätt sätt

Det har varit mycket skriverier senaste tiden om faran med batterier. Det handlar emellertid framför allt om de stora litiumjonbatterierna som driver till exempel elbilar. Flertalet elbilar har börjat brinna efter en krasch vilket i vissa fall också orsakat en explosion. Ett brinnande batteri är mycket svårsläckt och avger dessutom giftiga ångor. Elbilar i all ära, men de flesta batterier omkring oss är av mycket mindre karaktär och uppbyggda på ett annat sätt.

 

Hushållsbatterier

En av de vanligaste typerna av batterier är AA-batteriet, ett cylinderformat batteri av standardstorlek som finns bland annat i fjärrkontroller, leksaker, spelkonsoler, ficklampor med mera. De flesta hushåll har flertalet portabla elektroniska apparater som kräver AA-batterier. De består av en enkel elektrokemisk cell och kan vara antingen ett engångs- eller uppladdningsbart batteri. Trots att de små batterierna anses vara säkra kan de vid felaktig användning eller yttre påverkan läcka ångor, förlora funktionalitet eller i värsta fall orsaka brand och explosion.

 

 

Säker och pålitlig energikälla

Ett korrekt använt batteri utgör ingen fara och är dessutom en pålitlig energikälla. Så vad bör man tänka på? Förutom det uppenbaraste att aldrig kasta batterier i en eld eller kortsluta dem är det viktigaste att använda rätt typ av batteri avsett för just den apparat som ska strömförsörjas. På batterionline.se kan du få hjälp att hitta rätt batterier. Rätt montering är också viktigt, notera polaritetsmärkningen. Man ska också byta ut alla batterier samtidigt och inte blanda gamla och nya batterier. Att förvara oanvända batterier i sin originalförpackning är ett bra sätt att hålla reda på vilka som är nya. Bäst är att förvara dem i rumstemperatur och inte i kylskåp som man sa förr. Man ska aldrig försöka ladda engångsbatterier. Att avlägsna batterier från utrustning som inte ska användas på ett tag är också bra, liksom att komma ihåg att stänga av utrustningen efter användning.