Att tänka på när du köper stål

Är du en privatperson som behöver köpa stål i mindre mängder funkar det bra att gå till en lokal bygghandel. Om du däremot är ute efter en större mängd stål eller har ett specifikt behov och därmed kräver ett bredare utbud så finns det en mängd stålföretag som kan tillgodose ditt behov.

 

Det första du ska titta efter för att säkerställa att du får en bra produkt är om stålhandlaren säljer CE-märkta produkter. En CE-märkning innebär att importörer och leverantörer intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande miljö- och säkerhetskrav. Stål har oftast en bärande eller stärkande roll och därför bör du alltid säkerställa detta. Här finns en stålhandlare som endast säljer CE-märkta produkter: http://www.steelproab.se/

 

 

Olika användningsområden

 

Beroende på vad du planerar att använda ditt stål till så finns det olika anpassningar. För en bärande konstruktion används ofta stålbalkar, antingen I-balk eller U-balk. Är man ute efter en högre hållfasthet och behöver en stadig balk för en hög bygghöjd, är HEB-balken det bästa valet. För att stärka upp en betongkonstruktion använder man sig av armering, armeringsnät och armeringsstål. Dessa stålprodukter är ofta räfflade för att få bättre fäste i betongen. Konstruktionsrör eller hålprofiler används oftast i stålkonstruktioner som bärande element eller pelare. Dessa kan köpas i bland annat runt och fyrkantigt format och vara formade i kallt eller varmt tillstånd vilket ger olika egenskaper och därför bör tas i beaktning.

 

Att välja stålhandlare

 

När du väljer stålhandlare finns det flera olika aspekter att ta i beaktning. Som tidigare nämndes är det viktigt att handlaren endast använder CE-märkta produkter. Det är även viktigt att de kan erbjuda ett brett sortiment så att du får rätt produkt för just ditt ändamål.

 

Om du inte själv är expert på området kan det dessutom vara bra om de har en lång erfarenhet i branschen och en gedigen kunskap.