Beställ smide i Stockholm för klassiskt hantverk

18 mars 2022
patrick pettersson

editorial

Smide är en typ av hantverk där man kan förändra metall på olika sätt. Man formar metall till olika nyttoföremål och till prydnadssaker, och ibland också till byggdetaljer. Den som sysslar med detta kallas ofta för smed och har bred kunskap om hur metallen ska hanteras på bästa sätt. För att förändra metallen kan man välja mellan två olika sätt att göra det på, och båda är traditionella. Man kan antingen göra det på kall metall eller varm metall, och detta kallas då för kallsmide respektive varmsmide. 

 

Kallsmide eller varmsmide – vad är skillnaden?

Kallsmide utförs ofta av en plåtslagare och då är det på kall, obehandlad metall med hjälp av en hammare. Varmsmide är det som kan förändra metallen mest och med minst ansträngning. Då värms den upp så den är lättare att förändra till den form man vill ha. Detta används ofta på större föremål som kräver mindre detaljrikhet och precision, eftersom metallen är mer formbar när den är varm och svårare att få till små detaljer på.

 

smide

 

Samhällsviktiga detaljer utförs av smeder

Det finns olika saker man ska smida som fyller en funktion i samhället, exempelvis järnväg, bultar, grindar och verktyg. Därför finns det även ett intresse och ett behov hos privatpersoner som vill inreda sitt hem. Man kan exempelvis vilja ha en fin rumsavdelare, sänggavel, staket eller balkongdetaljer. Det här kan göras på beställning av en smed som då smider det som önskas. 

Det finns även handsmidda produkter i affären för privatpersoner som är producerade i flera exemplar. Ljusstakar och gardinstänger är exempel på detta. Man tänker sällan på att prylar är smidda för hand utan tar för givet att allt är massproducerat. För den som är intresserad av att veta mer om smide i Stockholm finns det en smed som utför arbete åt både privatpersoner och företag

Fler nyheter