Borsta tänderna är viktigt – men inte allt

07 augusti 2020
jonas olsson

Lägg handen på hjärtat. Hur ofta gör du egentligen rent mellan tänderna? Då åsyftas inte tandborstningen utan den rengöring du gör med tandtråd eller liknande. Det ska enligt tandläkare och tandhygienister helst göras två gånger varje dag för att undvika plack och bakterier och i slutändan karies och hål.

Detta vet du såklart redan. Du får samma läxa varje gång du besöker din tandläkare. Och varje gång får man skämmas lika mycket för att man gärna vill svara att man är flitig och gör rent så ofta som man ska. Men försöker man ljuga lyser det snabbt igenom när blodet forsar från tandköttet då tandläkaren gör sin grej.  

Tandläkarens tjat menar väl 

Det blir ju faktiskt trevligare inte bara för dig själv utan för alla omkring dig om du håller en bra munhygien. Dålig andedräkt kan till exempel vara jobbigt för alla i samma rum som du. Inte minst efter en smarrig kebabtallrik med vitlökssås. Men sanningen är att tandläkaren inte tjatar på dig att ta hand om dina tänder för att vara jobbig eller ge dig dåligt samvete. Det ligger i tandläkarens yrkesroll att förmedla den informationen till dig. Det, och ta hand om dina tänder när du väl behöver det. 

När du behöver akut tandvård 

För det finns ju faktiskt vissa saker man inte kan förebygga. Olyckor, till exempel. Vad gör du om du trillar på dansgolvet på after skin i Åre och slår ut två framtänder? Då får du antagligen åka till grannstaden och besöka en tandläkare i östersund. En tandläkare som inte kommer ge rådet att borsta tillbaka framtänderna, utan snarare laga problemet på plats. För det är ju inte alltid av eget slarv med rutiner som sliter på våra tänder. Olyckor sker då och då utan att vi kan förutse dem. Och det är något för våra tandläkare att sätta tänderna i.

Fler nyheter