En optiker arbetar för bättre syn och friska ögon

09 juni 2021
Cecilia Olsson

En optiker är någon som är specialist när det handlar om synen samt de förändringar som kan uppstå under en livstid, både normala och sjukliga. En optiker arbetar såklart även med att upptäcka, mäta och korrigera synfel. Vid en synundersökning som utförs av en legitimerad optiker kan han eller hon konstatera om det finns något synfel och i så fall hjälpa till med att prova ut synhjälpmedel såsom glasögon eller linser. Det kan helt enkelt vara klokt att besöka en optiker om man anar att något inte stämmer med synen. 

Kontrollera synen för din egen skull

Det är inte direkt farligt att gå runt med ett obehandlat synfel, men det kan leda till otrevliga symtom såsom huvudvärk, yrsel, ljuskänslighet, trötthet med mera och man ska såklart inte framföra fordon eller ägna sig åt sysslor som kan innebära fara för en själv eller andra om man inte ser helt bra. Ofta kan synfel smyga sig på gradvis så det är klokt att kontrollera synen med jämna mellanrum.

Synen förändras även för dem som har synfel och som vuxen är det rekommenderat att kontrollera synen vartannat år, en person som bär linser eller är över 65 år bör kontrollera synen varje år. 

En optiker kan upptäcka ögonsjukdomar i god tid

Vid en synundersökning så undersöker optikern kundens ögon genom att kontrollera hur ögonen fungerar och om de är friska. Skulle optikern upptäcka någon sjuklig förändring i ögat så är han eller hon skyldig att remittera kunden vidare till läkare, då handlar det ofta om en ögonspecialist. Personer som är över 50 år eller har anlag för ögonsjukdomar bör göra regelbundna ögonhälsoundersökningar. 

Erfaren optiker i Södertälje 

På optikersödertälje.se kan man få hjälp med allt från synundersökning till val av glasögon. Hos Direkt Optik Södertälje sätter de alltid kunden i fokus och har ett brett utbud av glasögonbågar för olika smaker. Synundersökningarna utförs av legitimerade optiker i en trevlig miljö i Södertälje centrum.

Fler nyheter