Hur en takberäkning fungerar: Allt du behöver veta

22 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Inför ditt nästa byggprojekt

En takberäkning är en viktig del av byggprocessen. Den hjälper till att säkerställa att det färdiga taket kommer att vara jämnt och se bra ut. I den här artikeln kommer vi att förklara hur takberäkningar fungerar och ge några tips om hur du får bästa möjliga resultat. Vi kommer också att diskutera några av de vanligaste misstagen som folk gör när de beräknar ett tak. Så om du planerar ett byggprojekt som innefattar ett tak, läs vidare!

image

Vikten av takberäkning

Det första du behöver veta om takberäkningar är att det finns två typer: takberäkning och höft-/dalberäkning. Takberäkningen används för platta eller nästan platta tak, medan höft- och dalberäkningen används för tak med en lutning på mer än två procent.

För att beräkna hur mycket material du behöver för ett platt eller nästan platt tak måste du mäta längden och bredden på det område som ska täckas. Du multiplicerar sedan dessa två tal för att få fram takets kvadratmeter. När du väl har kvadratmeterna kan du bestämma hur många skindlar eller andra du kan avgöra vilket takmaterial du behöver genom att titta på tillverkarens riktlinjer.

Det är lite mer komplicerat att beräkna tak med höft- och daltak. Förutom att mäta områdets längd och bredd måste du också mäta takets stigning och fall. Stigningen är avståndet från takets topp till den plats där det möter väggen. Fallet är avståndet från takfoten till den punkt där taket möter väggen.

När du har alla dessa mått kan du beräkna takets kvadratmeter genom att multiplicera längden med bredden. Du lägger sedan till eventuella överhäng som det kan finnas. För att beräkna hur mycket material behöver du titta på tillverkarens riktlinjer.

Nu när du vet hur takberäkningar fungerar får du här några tips som hjälper dig att få bästa möjliga resultat:

– Se till att du mäter området exakt. Detta är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att se till att din takberäkning blir korrekt.

– Använd en miniräknare eller ett program för att göra beräkningarna åt dig. På så sätt kan du försäkra dig om att du inte gör några misstag.

– Se till att du förstår tillverkarens riktlinjer. Detta är viktigt eftersom de talar om för dig hur mycket material du behöver för ditt tak.

om du följer dessa tips kan du vara säker på att din takberäkning är korrekt och att ditt färdiga tak kommer att ser bra ut. Takberäkningar är en viktig del av alla byggprojekt, så försumma dem inte! Tack för att du läste.

Fler nyheter