Omvägarna som kryddar livet

19 maj 2020
Mikael Barani
Omvägarna som kryddar livet

Det är i dessa utmanande tider som man inser att det är de små sakerna som skapar livets stora helhet. Vi tänker kanske annars gärna att allting handlar om de stora stunderna, de långa resorna till andra sidan jordklotet och de episka vyerna. Sanningen är dock att många av oss håller de till synes obetydliga sakerna närmast hjärtat.

Den där gången som familjen äntligen hittade skydd undan det plötsligt regnovädret under skogspromenaden. När vi till slut lyckades rulla in på en bilverkstad i Gävle eller när vi utsvultna fick tag i en sjaskig macka som plötsligt smakade himmelskt. Påfallande ofta är det kampen som får oss att uppskatta saker och ting mer.

Till exempel finns det ju inte någon bättre krydda än hunger. När lösningar dyker upp efter att ha letat och/eller kämpat för dem så blir upplevelsen av dem tiofaldigt förhöjd. Det är lite av hemligheten för ett liv som känns meningsfullt och givande: Att kämpa för belöningarna.

Kanske har vi glömt bort det där i den moderna världen där mycket bara finns inom räckhåll. I vår del av världen behöver de flesta av oss aldrig uppleva hunger. Man får frivilligt ägna sig åt fasta och avhållsamhet för att hitta den där känslan av brist i vardagen.
Den är också nyttig att uppleva.
Till exempel brukar entreprenören Tim Ferriss regelbundet leva på kaffe och havregryn för att skapa kontraster i vardagen. Ska vi gissa på att han har mer än ett par miljoner dollar på banken.

För kontrasterna är viktiga i vardagen.
Det innebär att även när till exempel bilen bryter samman och saker känns tunga när vi kontaktar Gävle Bilservice – försök vara närvarande och inte låta känslorna dra iväg dig åt alla håll och kanter. För det är sådana här olyckor som får resten av vardagen att kännas magisk.

Fler nyheter