Tid bland öar och kobbar

13 januari 2020
Mikael Barani
Tid bland öar och kobbar

Ute i skärgården kan ingen höra dig skrika.
Skönt är väl det för ibland så vill man bara lite för sig själv en stund. Njuta av den stillhet som en unik fauna som skärgården bjuder på. Inte undra på att många tar kajaken eller kanoten ut och bara paddlar runt lite bland öar och kobbar. För friluftsentusiasten så hägrar bilden av ett ensamt tält på en liten ö lika mycket som ett solotält ute i fjällen.
Det är helt enkelt något väldigt naturromantiskt med det örike som vi har på båda av Sveriges kuststräckor.

Att det finns en magi i skärgården går inte att ta miste på. Det är något speciellt med den atmosfär och den gästvänlighet som finns härute, där det känns som om att man har spolat tillbaka tiden lite.
Det känns på något sätt som om att alla känner alla, som i en pittoresk bild av det Sverige från förr, när man kryssar bland öarna.

Oavsett om man upptäcker skärgården själv, eller åker igenom den västliga på en skärgårdsbåt i Göteborg, så går det inte att ta miste på känslan av harmoni som finns härute. Det är ju något med havet som gör att många av oss finner en ro i själen. Precis som när vi är ute på en promenad i skogen.

Du kommer garanterat att känna den sälja över dig när du sitter på Styrsöbolagets båt med en varm kopp kaffe i handen. 
Vill du göra något mer av turen så kan du alltid passa på och ta en dag extra, eller två, och bo kvar på till exempel Brännö. Ni vet den där ön som Håkan Hellström sjöng om för 15 år sedan i låten ”Brännö serenad”.
Då kan du möta gryningen vid havet och känna den friska vinden blåsa nytt liv i trötta tankar.

 

Fler nyheter